Enää harvoin menen omiin maailmoihini jos en pysy koossa.

Naapurin kämpästä leijuu imelä hashiksen haju parvekkeen oven kautta meille sisälle. Menee hetki, ja alkaa kuulua laulua ja mökää. Päivä on lähtenyt käyntiin taas sielläkin. Otan lääkkeet. Juon kahvia, poltan tupakkaa. Alan lukea ja kirjoittaa. Kuuntelen uutiset. Kello on vähän yli yhdeksän. Jauhelihakeitto on valmis. Saa nähdä tuliko siitä hyvää, kun ei ollut mustaapippuria eikä persiljaa.

Ambulanssi ajaa viereisen talon pihaan - tai siis yrittää ajaa, mutta ei ole päästä sinne. Aika monet tällä alueella pitävät auton ulko-oven edessä seisottamista itsestäänselvänä heille kuuluvana etuoikeutena. Parkkipaikalle on matkaa kaksikymmentä metriä. Ei ole mitenkään harvinaista että leikkipihaa ympäröi seitsemän tai kahdeksankin ajoneuvoa. Autoja tulee ja menee, lapset pelaavat pelejään, juoksevat, ilakoivat ja mellastavat ympärilleen katsomatta, kuten lasten on tapana. Aikuisista ei ole tietoakaan.

Lasken tunteja, minuutteja, ensi viikon perjantaihin, muuttopäivään.  Minun ei olisi pitänyt milloinkaan asettua tänne, tähän kaupunginosaan, ei milloinkaan. Täällä ei ole mitään minulle, ei ole koskaan ollut. Mutta kuka olisi arvannut että jään tänne neljäksitoista vuodeksi? Ei sellaista ajattele nuorena. Nuorena kuvittelee pikemminkin että asiat ja asioiden tilat ovat  väliaikaisia, kuin pysyviä.

Ikäännyttyään on kolkkoa huomata, että asiat ovat kuten ovat,  ja että siitä minkä piti olla pelkkä sivuaskel tulikin pidemmässä perspektiivissä tarkasteltuna ratkaiseva askel.

                                         *         *          *

Sain kutsun Mielenterveyden keskusliiton 35-vuotisjuhlaan Mielentaide ry:n edustajana. Kutsukortti ja ohjelma saapui postitse juuri äsken.

Juhlaseminaari pidetään klo 12.00-15.00 Mauno Koivisto - keskuksen auditoriossa, Tykistönkatu 6, Turku. Seminaarin aiheena on Kansalaisjärjestöt ja hyvinvoinnin haasteet.

Iltajuhla on klo 18.00-24.00 Akatemian Juhlasalissa, Rothoviuksenkatu 2, Turku. Iltajuhlan juontaa taikuri Jarmo Luttinen. Tervetuliaissanat pitää Mielenterveyden keskuliiton puheenjohtaja Pekka Sauri. Juhlapuheesta vastaa isä Mitro Repo.

Juhlabuffet alkaa klo 19.30

Jo nyt on.

Eipä olisi tällaistakaan uskonut.