Influenssa on pirullinen tauti.

Käydään Liisan kanssa ruotsinlaivoilla n. kolmesti vuodessa. Nytkin yksi vapaalippu hyllyssä odottamassa. Vuosia sitten, kun en ollut paljon mitään mistään influenssasta kuullutkaan, heräsin erään Tukholman matkan jälkeen kotoa aamulla huonossa kunnossa. En ollut illalla tuntenut mitään yskään, nuhaan tms. viittaavaakaan. Olin ollut hyvässä vedossa, iloisella, ja pirteällä tuulella, kuten aina laivalla olen.

Aamulla tunsin oloni kummalliseksi. Oli korkea kuume, korkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Unenpöpperössä ajattelin ensin, että tämä on kyllä ylivoimaisesti pahin kankkunen jonka kourissa olen milloinkaan ollut, varsinkin kun ottaa huomioon, että en ole juonut lasillistakaan.

Hetken päästä iski kauhu, ja sain kovan paniikkikohtauksen. Nousin sängystä kertariuhtaisulla. Aloin kiertää olohuoneessa voihkien, pelosta tutisten, ja päätäni pidellen kehää: minulta on maksa, haima, munuaiset, sydän tai keuhkot poksahtaneet!

Tilanne oli epätodellinen. Meni jonkin aikaa, ennen kuin mieleen nousi kuvia, sanoja, aiempien iltojen uutislähetyksistä: Estonia, Clinton, Ahtisaari, lasten päivähoito, Take That, syksyn influenssat.

Influenssa?

Kuume saattaa nousta puolessa tunnissa neljäänkymmeneen asteeseen. Ei edes heikotusta sitä ennen, ei mitään ennakkovaroituksia. Naps, ja makaat seuraavat kaksi, tai kolme, viikkoa sängyssä.

Onneksi nyt tavallinen nuhakuume. Käytävä apteekissa tänään. Rauhoittavat melkein loppu, ostettava samalla buranaa ym. Ruokaa meillä onkin, tein eilen ison kattilallisen lihakeittoa, siitä riittää moneksi päiväksi.

Viikonloppuna valmistettava pitkästä aikaa kunnon kalakeittoa. Paljon sipulia, voita, kermaa, tilliä, kuhaa, lohta.