Jörö-Jukka -kuvakirjaan on lyöty lähtemätön kauheuksien ja vääristyneen lastenkasvatuksen leima. Monet aikuiset kavahtavat yhä lapsuutensa lukukokemuksen jättämiä kuvia tuhkaksi palavasta Laurasta, peukalonsa menettävästä Pekasta ja nälkään nääntyvästä Lassista. Varmasti yhtä monille ei ole jäänyt mitään painajaismaista jälkikuvaa tästä maailman luetuimmasta ja laajimmin levinneestä lastenkirjasta.

Pedagogit ja kasvatustieteilijät ovat kehuneet Jörö-Jukan sisältämää liioittelevaa huumoria ja selkeää tapa- ja siisteyskasvatusta, mutta toisaalta paheksuneet joidenkin runojen ja kuvien pelottavuutta ja suoranaista raakuutta. Miksi ne kuitenkin ovat viehättäneet lapsilukijoita 150 vuoden ajan aina meidän päiviimme saakka - ja yhä edelleen?

Jörö-Jukan syntyhistoria on tyypillinen lastenkirjallisuudessa: isä kirjoitti lapselleen. Frankfurtilainen lääkäri Heinrich Hoffmann päätti tehdä itse pojalleen joululahjaksi kuvakirjan. Jouluna 1944 3-vuotias Carl sai piirroksin somistetun vihkon, jossa oli viisi kuvitettua runomuotoista kertomusta ja kuva Struwwelpeteristä, Jörö-Jukasta.

http://parkkinen.org/joro_jukka.html

Arno Forsius

Heinrich Hoffman1809–n (1894) – lääkäri ja kirjailija

                                           *          *          *

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille. Tarttis varmaan raahata luunsa suihkuun... :)