318430.jpg

Joulukuusen kynttilät simahti illalla. Vaihdoin tilalle uudet nyt aamulla. Ei ollut mukava homma ollenkaan. Neulasia olohuone täynnä. Äkkiä kuusi kuivuu, vaikka sitä kastelisi kuinka. Kaivettava imuri jostain esiin. Missähän sekin lienee.

Liisa soitti eilen. Hyvin on sujunut anoppilassa. Tulee kotiin tänään. Kysyi, olenko muistanut ajaa parran. Sanoin että olen, olen.

Vielä jokunen vuosi sitten käytin kortisonia. Minulla on ikävimmät, verta vuotavat laikut hiuspohjassa, niskassa ja korvien takana. Lapsesta asti minulla on ollut pitkät hiukset. Vastoin elämänikäistä vakaumustani ajelin pääni kaljuksi. En ollut täysin oma itseni. Mitkään lääketieteelliset syyt eivät minua tekoon pakottaneet. On olemassa hoitoaineita, joita voi käyttää vaikka olisi tuuheat hiuksetkin. Olin rujo näky. Kaikki tuntui ahdistavalta ja ylivoimaiselta. Kivut löivät littanaksi. En pystynyt liikkumaan enää kuten ennen. Tahdoin pahan oloni hohtavan kilometrien päähän. En välittänyt mistään mitään. Hiuksien sijasta minulla oli paksu parta. Olisin leikiten käynyt joulupukista. Käytin aina hattua. Paitsi halutessani säikytellä ihmisiä. Liisan sanojen mukaan en sen koomin ole näyttänyt yhtä pahoinvoivalta ja sairaalta. Pahimmassa vaiheessa laikkuja tulee kasvojen alueelle, jalkapohjiin, käsivarsiin, pohkeisiin, reisiin, korvakäytäviin. Joka paikkaan. Kutina on enimmän osan ajasta aivan sietämätöntä. Helppoa ei tule tästäkään talvesta. Osa kynsistä on jo mennyt, loput on lähiaikoina vuorossa. 

Rauhan päivä. Pakkasta. Tyyntä. Aurinkoista. Postin odottelua. Televisiosta tulee jokin vanha suomifilmi. Jos katsoisi sitä. Sitten keitettävä makkarasoppaa. Paperiasioista iso osa jo selvää. Ei mitään hätää. Kulunut vuosi ollut monessa suhteessa rankka. Varsinkin taloudellisesti. Mutta kaikissa tärkeimmissä kohdin, muutto, hoitoon pääsy, ihmissuhteet, asiat järjestyneet paremmin kuin uskalsin toivoa.

Vintiltä löysin tämän:

1.Mitä jäi käteen? millä mielellä olet vuoden päättyessä?

Väsynyt, mutta onnellinen

2. Onnen hetkesi?

Muutto Naantaliin +
hoitoon pääsy

3. Suurin surusi?

Isän ja isoäidin sairastelut +
niukat taloudelliset resurssit

4. Tekemäsi teko, jota kadut?

En kadu mitään

5. Haaveesi, joka ei toteutunut?

Haaveeni toteutuivat :)

6. Laulu vuodelle 2006?

Irwin Goodmanin, Haistakaa paska koko valtiovalta

7. Mitä sinulta jäi tekemättä?

Ei mitään

8. Suurin pelkosi, jonka jouduit käsittelemään vuoden aikana?

Läheisten ihmisten menettämisen pelko

9. Mitä vuosi sinulle opetti?

Pysymään lujana

10. Mitä lupaat ensi vuodelle- vai et mitään ? Miksi ?

En lupaa koskaan mitään

11. Millaisena näet ensi vuoden?

Arvoituksellisena